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アイテム
簡易型近赤外分光計による果実及び野菜中の糖度及び酸度の測定
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1051
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/10517350e686-fb9a-46d7-887a-4715a2016968
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2011-03-10 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 簡易型近赤外分光計による果実及び野菜中の糖度及び酸度の測定 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Measurement of Sugar and Acid Contents in Fruits and Vegetables by Compact Near InfraredSpectroscopy with Fiber Optics | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 野菜 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 果実 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 近赤外分析 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 糖度 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 酸度 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | バナナ | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | vegetables | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | fruits | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | NIR spectrometry | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | sugar content | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | acidity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | banana | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | ノート | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Note | |||||
著者名(日) |
豊田, 正武
× 豊田, 正武× 生信, 梓× 藤井, 亜由美[他] |
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著者名よみ |
トヨダ, マサタケ
× トヨダ, マサタケ× イキノブ, アズサ× フジイ, アユミ |
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著者名(英) |
Toyoda, Masatake
× Toyoda, Masatake× Ikinobu, Azusa× Fujii, Ayumi |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The performance of the compact NIR instrument(Fruit Selector) in determining the total sugar and total acid contents of several fruits and vegetables was tested with comparing of Brix sugar meter and liquid sugar meter for total sugar contents, and titratable acidity and liquid acidimeter for total acid contents. A good correlation was obtained between total sugar contents by Fruit Selector and those by the existing two methods in seven kinds of fruits and vegetables. It was found that the total sugar contents of carrot, radish, onion and eggplant not covered by the instrument could be measured by using Fruit Selector. A good correlation was also obtained between the total acidity by Fruit Selector and those by titratable acidity in 3 kinds of fruits and vegetables. It was shown that the total acid contents of pineapple and kiwi fruits not covered by the instrument could be measured by using Fruit Selector. We tried to develop a calibration equation that relates the total sugar content (Brix) to the spectra of banana fruit, and found that the total sugar contents of banana fruit might be estimated by using Fruit Selector under a suitable calibration equation. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10494731 | |||||
書誌情報 |
実践女子大学生活科学部紀要 巻 48, p. 115-120, 発行日 2011-03-10 |