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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第54号

自然界から分離した黒麹菌と実用焼酎麹菌との特性比較

https://doi.org/10.34388/1157.00001721
https://doi.org/10.34388/1157.00001721
79520aa8-cccc-458f-b6a6-891fda15432d
名前 / ファイル ライセンス アクション
生活科学54-6.pdf 生活科学54-6 (1.4 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2017-05-22
タイトル
タイトル 自然界から分離した黒麹菌と実用焼酎麹菌との特性比較
タイトル
タイトル Characteristic comparison of wild black-Aspergillus isolated from field with commercial
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 野生黒麹菌
キーワード
主題Scheme Other
主題 泡盛黒麹菌
キーワード
主題Scheme Other
主題 クエン酸
キーワード
主題Scheme Other
主題 酵素活性
キーワード
主題Scheme Other
主題 泡盛
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 wild black-Aspergillus
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Aspergillus luchuensis
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 citric acid
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 enzyme activity
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 awamori
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.34388/1157.00001721
ID登録タイプ JaLC
著者 秋田, 修

× 秋田, 修

WEKO 3837

秋田, 修

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大城, 衣賀

× 大城, 衣賀

WEKO 3838

大城, 衣賀

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伏木, 愛香

× 伏木, 愛香

WEKO 3839

伏木, 愛香

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境野, 佑

× 境野, 佑

WEKO 3840

境野, 佑

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阿部, 真紀

× 阿部, 真紀

WEKO 3841

阿部, 真紀

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3842
姓名 Akita, Osamu
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3843
姓名 Oshiro, Iyori
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3844
姓名 Fusegi, Manaka
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3845
姓名 Sakaino, Yu
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3846
姓名 Abe, Maki
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Aspergillus luchuensis and A.luchuensis mut. kawachii (=A.kawachii) are used for koji-making in Japanese distilled liquor “awamori” and “shochu” production. The origin of these domesticated strains is thought to be a contaminant of wild black-Aspergillus from natural environment. We isolated black-Aspergillus from a fields. Isolated strains were identified as A.tubingensis (=A.saitoi) by the genomic structure analysis. Thai rice koji was prepared using two isolates and four commercial strains. The characteristics such as acidity, citric acid content, amount of myceliums of koji made by isolates were not remarkable different compared with that of A.luchuensis and A.kawachii. The activities of enzymes (α-amylase, acid tolerant α-amylase, glucoamylase, neutral protease, acid protease and acid carboxypeptidase) in koji of isolates were slightly lower than that of commercial strains. From these results, it is estimated that the present commercial A.luchuensis strains originated from black-Aspergillus living in the natural environment.
書誌情報 実践女子大学生活科学部紀要
en : Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences

巻 54, p. 37-44, 発行日 2017-03-10
出版者
出版者 実践女子大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13413244
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
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Ver.1 2023-05-15 12:34:51.834481
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