WEKO3
アイテム
自然界から分離した黒麹菌と実用焼酎麹菌との特性比較
https://doi.org/10.34388/1157.00001721
https://doi.org/10.34388/1157.0000172179520aa8-cccc-458f-b6a6-891fda15432d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2017-05-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 自然界から分離した黒麹菌と実用焼酎麹菌との特性比較 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Characteristic comparison of wild black-Aspergillus isolated from field with commercial | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 野生黒麹菌 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 泡盛黒麹菌 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | クエン酸 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 酵素活性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 泡盛 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | wild black-Aspergillus | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Aspergillus luchuensis | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | citric acid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | enzyme activity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | awamori | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.34388/1157.00001721 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
秋田, 修
× 秋田, 修× 大城, 衣賀× 伏木, 愛香× 境野, 佑× 阿部, 真紀 |
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著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 3842 | |||||
姓名 | Akita, Osamu | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 3843 | |||||
姓名 | Oshiro, Iyori | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 3844 | |||||
姓名 | Fusegi, Manaka | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 3845 | |||||
姓名 | Sakaino, Yu | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 3846 | |||||
姓名 | Abe, Maki | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Aspergillus luchuensis and A.luchuensis mut. kawachii (=A.kawachii) are used for koji-making in Japanese distilled liquor “awamori” and “shochu” production. The origin of these domesticated strains is thought to be a contaminant of wild black-Aspergillus from natural environment. We isolated black-Aspergillus from a fields. Isolated strains were identified as A.tubingensis (=A.saitoi) by the genomic structure analysis. Thai rice koji was prepared using two isolates and four commercial strains. The characteristics such as acidity, citric acid content, amount of myceliums of koji made by isolates were not remarkable different compared with that of A.luchuensis and A.kawachii. The activities of enzymes (α-amylase, acid tolerant α-amylase, glucoamylase, neutral protease, acid protease and acid carboxypeptidase) in koji of isolates were slightly lower than that of commercial strains. From these results, it is estimated that the present commercial A.luchuensis strains originated from black-Aspergillus living in the natural environment. | |||||
書誌情報 |
実践女子大学生活科学部紀要 en : Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences 巻 54, p. 37-44, 発行日 2017-03-10 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 実践女子大学 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13413244 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10494731 |