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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第54号

ブレンドによるフレッシュハーブティーの風味の変化

https://doi.org/10.34388/1157.00001722
https://doi.org/10.34388/1157.00001722
838e39d8-05cb-4b72-84b2-8d0bc0432115
名前 / ファイル ライセンス アクション
生活科学54-7.pdf 生活科学54-7 (1.2 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2017-05-23
タイトル
タイトル ブレンドによるフレッシュハーブティーの風味の変化
タイトル
タイトル Change of Blending on the Flavor of Fresh Herb Tea
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 スペアミント
キーワード
主題Scheme Other
主題 ペパーミント
キーワード
主題Scheme Other
主題 レモングラス
キーワード
主題Scheme Other
主題 香気成分
キーワード
主題Scheme Other
主題 GC/MS
キーワード
主題Scheme Other
主題 官能評価
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 spearmint
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 peppermint
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 lemongrass
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Odor Active Compounds
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 gas chromatography-mass spectrometry
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sensory evalution
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.34388/1157.00001722
ID登録タイプ JaLC
著者 佐藤, 幸子

× 佐藤, 幸子

WEKO 3847

佐藤, 幸子

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桑野, 恵理子

× 桑野, 恵理子

WEKO 3848

桑野, 恵理子

Search repository
中條, 祥子

× 中條, 祥子

WEKO 3849

中條, 祥子

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3850
姓名 Sato, Sachiko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3851
姓名 Kuwano, Eriko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3852
姓名 Nakajo, Shoko
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study was conducted to elucidate the effects of the blending of odor-active compounds in fresh herbs on the flavor of herb tea. Three kinds of fresh herbs were used: peppermint, spearmint, and lemongrass, provided by S&B Foods Inc. The fresh herbs were placed in a teapot, boiling water was poured into the pot, and the herb tea was allowed to brew for five minutes and used as a sample. The odor-active compounds were trapped using thermal desorption Mono Trap RSC18TD (hereafter referred to as MT) and analyzed by gas chromatography (GC)/mass spectrometry (MS) and GC/olfactometry (O). Fresh herb tea was prepared by blending peppermint, spearmint, and lemongrass in various combinations or alone, and analyzed with regards to scent, flavor, and comprehensive evaluation according to the 7-point preference scoring system.
 Based on the results of GC/MS and GC/O analyses, the major odor-active compounds were menthone and menthol in peppermint, carvone and linalool in spearmint, and citronellol and geraniol in lemongrass. These major odor-active compounds were the main components of the scent of the herb tea. According to the results of sensory evaluation, the combination of the three herbs was the most preferable in all three evaluation items of scent, flavor, and comprehensive evaluation compared to any single herb or the combination of any two herbs, with a significant difference of 5%.
書誌情報 実践女子大学生活科学部紀要
en : Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences

巻 54, p. 45-50, 発行日 2017-03-10
出版者
出版者 実践女子大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13413244
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
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Ver.1 2023-05-15 12:34:50.760832
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