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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第54号

近赤外分光法による栄養成分の迅速分析の有効性とその活用

https://doi.org/10.34388/1157.00001723
https://doi.org/10.34388/1157.00001723
74ccf626-1a6c-413e-bb11-73c34759679a
名前 / ファイル ライセンス アクション
生活科学54-8.pdf 生活科学54-8 (1.2 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2017-05-23
タイトル
タイトル 近赤外分光法による栄養成分の迅速分析の有効性とその活用
タイトル
タイトル The effectiveness and utility of near-infrared spectrophotometry for a rapid determination of nutrients in foods
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 近赤外分光法
キーワード
主題Scheme Other
主題 エネルギー
キーワード
主題Scheme Other
主題 菓子類
キーワード
主題Scheme Other
主題 カロリーアンサー
キーワード
主題Scheme Other
主題 迅速分析
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 near-infrared spectrophotometry
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 energy
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 confectioneries
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 calorie answer
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 rapid determination
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.34388/1157.00001723
ID登録タイプ JaLC
著者 奈良, 一寛

× 奈良, 一寛

WEKO 3853

奈良, 一寛

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桑野, 恵理子

× 桑野, 恵理子

WEKO 3854

桑野, 恵理子

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中條, 祥子

× 中條, 祥子

WEKO 3855

中條, 祥子

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佐藤, 幸子

× 佐藤, 幸子

WEKO 3856

佐藤, 幸子

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白尾, 美佳

× 白尾, 美佳

WEKO 3857

白尾, 美佳

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 We examined the effectiveness of near-infrared spectrophotometry for the nutrient analysis of foods. The energy contents of 18 commercial confectionery products measured by near-infrared spectrophotometry were highly correlated with the values printed on the labels (r=0.9712), suggesting that this method can be used to rapidly determine the energy content of confectionery items. Regarding the nutrient contents of these samples, a high correlation between the measured values and those printed on the labels was observed for fat and carbohydrate, but a large discrepancy was found for protein. The energy and nutrient contents of “kasutera-imo” samples prepared using three different heating methods were determined by near-infrared spectrophotometry, and the values were compared with those obtained using the standard chemical analysis methods. The results showed that the near-infrared spectrophotometric values were within the specified tolerance ranges. These findings suggest that the energy content of confectionery products can be rapidly determined using near-infrared spectrophotometry.
書誌情報 実践女子大学生活科学部紀要
en : Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences

巻 54, p. 51-56, 発行日 2017-03-10
出版者
出版者 実践女子大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13413244
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
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Ver.1 2023-05-15 12:34:49.886933
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