WEKO3
アイテム
パウンドケーキの嗜好性
https://doi.org/10.34388/1157.00001815
https://doi.org/10.34388/1157.00001815adea9a4f-8184-4aa2-a300-b5d212399b43
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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生活科学55-2 (617.8 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2018-03-09 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | パウンドケーキの嗜好性 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The palatability of pound cakes | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 植物油 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | バター | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 破断特性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 香気成分 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 官能評価 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ガスクロマトグラフィー / マススペクトロメトリー | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | vegetable oil | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | butter | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | rupture property | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | odour-active compounds | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | sensory evaluation | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | gas chromatography/ mass spectrometry(GC/MS) | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.34388/1157.00001815 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
佐藤, 幸子
× 佐藤, 幸子× 桑野, 恵理子× 中條, 祥子× 長岡, 麻紀× 栗原, 幸子 |
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著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 4029 | |||||
姓名 | Sato, Sachiko | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 4030 | |||||
姓名 | Kuwano, Eriko | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 4031 | |||||
姓名 | Nakajo, Shoko | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 4032 | |||||
姓名 | Nagaoka, Maki | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 4033 | |||||
姓名 | Kurihara, Sachiko | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Pound cake is a traditional, baked, French sweet, whose main ingredient is butter. In recent years, however, many of the commercially available pound cakes use vegetable oil, instead. In this study, we evaluated the palatability of pound cakes by preparing them with butter and vegetable oil, determining their traits such as color, breaking properties, and odor-active compounds, and finally performing a sensory evaluation of their palatability on a scale of 1 to 5. The results of instrumental analysis showed no difference in color within the limit of visual recognition. Their breaking strengths indicated that pound cakes made with vegetable oil can resist higher breaking pressure than those made with butter, and analysis by GC/MS and GC/O led to detection of odor-active compounds of butter but not those of vegetable oil. Pound cakes made with butter ranked the highest in overall sensory evaluation. Based on these results, it was revealed that pound cakes made with butter have better palatability and their hardness as well as flavor has favorable effects on palatability. |
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書誌情報 |
実践女子大学生活科学部紀要 en : Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences 巻 55, p. 9-16, 発行日 2018-03-09 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 実践女子大学 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 24336645 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10494731 |