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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第62号

下諏訪本陣岩波家に遺る献立書に見る近世の宿食   ― 献立の一部再現を通して ―

https://doi.org/10.34388/0002000267
https://doi.org/10.34388/0002000267
44194d33-439a-4cb8-940d-723810556b3a
名前 / ファイル ライセンス アクション
生活科学62-3.pdf 生活科学62-3.pdf (26.9 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2025-04-18
タイトル
タイトル 下諏訪本陣岩波家に遺る献立書に見る近世の宿食   ― 献立の一部再現を通して ―
言語 ja
タイトル
タイトル A study of meals served in Japanese inns during the Edo period based on a book of menus provided by Honjin Iwanami House in Shimosuwa
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題 Food culture
キーワード
言語 ja
主題 食文化
キーワード
言語 en
主題 Provided menus
キーワード
言語 ja
主題 再現料理
キーワード
言語 en
主題 Honjin Iwanami House in Shimosuwa
キーワード
言語 ja
主題 下諏訪本陣岩波家
キーワード
言語 en
主題 Edo period
キーワード
言語 ja
主題 近世
キーワード
言語 en
主題 Sustainable diet
キーワード
言語 ja
主題 持続可能な食生活
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.34388/0002000267
ID登録タイプ JaLC
著者 佐藤, 幸子

× 佐藤, 幸子

CiNii ID 1410577519395631617

ja 佐藤, 幸子
ROR 実践女子大学 01k9bj230

en SATO, Sachiko

Search repository
浜守, 杏奈

× 浜守, 杏奈

CiNii ID 1410577519395631616

ja 浜守, 杏奈
ROR 新渡戸文化短期大学 01f9db456

en HAMAMORI, Anna

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 To clarify the food culture during the Edo period, we reprinted part of a book of menus provided by Honjin Iwanami House in Shimosuwa (now a town in Nagano Prefecture) and then reproduced some of the meals in the book: [Day 1, 24th (arrival), Zouni] and [Day 4, 27th (evening), Honzen]. After reprinting some of the menus in the book and checking their historical backgrounds, we discovered that they were prepared for 18 members of the seventh survey party, which was led by Tadataka Ino, for their meals from November 1 to 4, 1809 (September 24 to 27 of the sixth year of the Bunka era in the Japanese calendar). As these meals were prepared to express the inn’s appreciation for the efforts of the surveying party, they were more luxurious than the inn’s usual menu at that time. By reproducing meals from the book, we demonstrated that they were mostly made from local natural ingredients and included various types of seafood, poultry, and crops. The customs of the period for preparing meals are the starting point of the circular diet this research aims for, so the book of menus provided by the Iwanami family will be a valuable resource for future community activities to revitalize community lives.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 下諏訪宿本陣に遺る「献立書」について翻刻を試み、江戸時代の食文化について検証することを目的とし一部を再現した。「献立書」は、翻刻および時代考証の検証により「献立書」は伊能忠敬第七次測量隊 18 名に用意されたものであり、1809 年(文化 6 年)9 月 24 日~ 27 日(新暦 11 月 1 日から 4 日)と判明した。測量隊一行の食事はその当時の旅籠の献立よりは特別な献立であり、測量隊一行をねぎらう食事として用意されたものであった。再現を通して、「献立書」から当時の多様な魚介類、鳥類、農作物などを用い地域の自然を生かしてきた食であった。そして、このような食生活は私たちが目指す循環型食生活の原点であり、今後の地域活動において、岩波家に遺る「献立書」は地域活性化の貴重な資源となるものと思われた。
言語 ja
bibliographic_information ja : 実践女子大学生活科学部紀要
en : Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences

巻 62, p. 21-31, 発行日 2025-03-18
出版者
出版者 実践女子大学
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ EISSN
収録物識別子 24336645
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
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Ver.1 2025-04-02 00:50:24.839939
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