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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第46号

エリンギ(Pleurotus eryngii)の子実態における糖質および糖質分解酵素の特徴

https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1007
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1007
6cdc5e12-1604-477a-aef8-9b12e85c541b
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00005830256.pdf KJ00005830256 (1.3 MB)
license.icon
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2009-03-01
タイトル
タイトル エリンギ(Pleurotus eryngii)の子実態における糖質および糖質分解酵素の特徴
タイトル
タイトル Characteristics of carbohydrates and related enzymes in the fruit body of king oyster mushroom,Pleurotus Eryngii
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 担子菌
キーワード
主題Scheme Other
主題 エリンギ
キーワード
主題Scheme Other
主題 トレハロース
キーワード
主題Scheme Other
主題 トレハラーゼ
キーワード
主題Scheme Other
主題 β -1,3-グルカン
キーワード
主題Scheme Other
主題 ガラクタン
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Basidiomycete
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 eryngii
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 trehalose
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 trehalase
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 β-1,3-glucan
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 galactan
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
値 原著論文
記事種別(英)
言語 en
値 Original
著者名(日) 荒木, 紀美

× 荒木, 紀美

WEKO 1995

荒木, 紀美

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中田, 陽子

× 中田, 陽子

WEKO 1996

中田, 陽子

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菱田, 桂菜

× 菱田, 桂菜

WEKO 1997

菱田, 桂菜

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池和田, 恵

× 池和田, 恵

WEKO 1998

池和田, 恵

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谷亀, 久美子

× 谷亀, 久美子

WEKO 1999

谷亀, 久美子

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小林, 幹彦

× 小林, 幹彦

WEKO 2000

小林, 幹彦

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著者名よみ アラキ, モトミ

× アラキ, モトミ

WEKO 2001

アラキ, モトミ

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ナカダ, ヨウコ

× ナカダ, ヨウコ

WEKO 2002

ナカダ, ヨウコ

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ヒシダ, ケイナ

× ヒシダ, ケイナ

WEKO 2003

ヒシダ, ケイナ

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イケワダ, メグミ

× イケワダ, メグミ

WEKO 2004

イケワダ, メグミ

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ヤガメ, クミコ

× ヤガメ, クミコ

WEKO 2005

ヤガメ, クミコ

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コバヤシ, ミキヒコ

× コバヤシ, ミキヒコ

WEKO 2006

コバヤシ, ミキヒコ

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著者名(英) Araki, Motomi

× Araki, Motomi

WEKO 2007

en Araki, Motomi

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Nakada, Yoko

× Nakada, Yoko

WEKO 2008

en Nakada, Yoko

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Hishida, Keina

× Hishida, Keina

WEKO 2009

en Hishida, Keina

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Ikewada, Megumi

× Ikewada, Megumi

WEKO 2010

en Ikewada, Megumi

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Yagame, Kumiko

× Yagame, Kumiko

WEKO 2011

en Yagame, Kumiko

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Kabayashi, Mikihiko

× Kabayashi, Mikihiko

WEKO 2012

en Kabayashi, Mikihiko

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著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科食品科学研究室
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科食品科学研究室
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科食品科学研究室
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科食品科学研究室
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科食品科学研究室
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科食品科学研究室
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Human Sciences and Arts
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Human Sciences and Arts
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Human Sciences and Arts
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Human Sciences and Arts
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Human Sciences and Arts
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Human Sciences and Arts
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Carbohydrate components and their related carbohydrate activities in a homogenized preparation of the fruit body of king oyster mushroom (eryngii), Pleurotus eryngii, were studied in detail. The low-molecular weight fractions contained a significant amount of trehalose compared with other constituents of mono-saccharides, and its concentration was 18.7% of the dry weight. Polysaccharides in the high-molecular weight fraction were separated into four fractions, A~D, which were analyzed for the yields and sugar components. The polysaccharide fractions were also analyzed by the ion-exchange and gel-filtration column chromatography, and enzymatic hydrolysis. The results suggested that typical polysaccharide components in the fruit body of eryngii might be β-glucan and galactan, corresponding to the known results obtained by the liquid-cultured eryngii. A crude enzyme solution was prepared from the fruit body of eryngii, and various carbohydrase activities were measured using 27 substrates at pH 5.2, 6.5 and 7.8. A higher enzyme activity was detected for the substrates of laminarin and trehalose. Occurrence of trehalase activity correlated with the high concentration of trehalose in the fruit body of eringii.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
書誌情報 実践女子大学生活科学部紀要

巻 46, p. 1-8, 発行日 2009-03-01
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Ver.1 2023-05-15 12:58:58.844918
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