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照明の種類が食物のおいしさに与える影響
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1042
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1042ead38a59-1dac-4f87-aa95-87300791ee1d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2011-03-10 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 照明の種類が食物のおいしさに与える影響 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of Lightings on Delicious-Looking Foods | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 照明効果 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食卓空間 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 官能検査 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 電球型蛍光灯 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 白熱電球 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | lighting effects | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | dining space | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | sensory test | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | fluorescent lamp | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | incandescent lamp | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | 原著論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Original | |||||
著者名(日) |
織田, 佐知子
× 織田, 佐知子× 佐藤, 浩美× 数野, 千恵子 |
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著者名よみ |
オダ, サチコ
× オダ, サチコ× サトウ, ヒロミ× カズノ, チエコ |
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著者名(英) |
Oda, Sachiko
× Oda, Sachiko× Sato, Hiromi× Kazuno, Chieko |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | It is said that the sense used most when the person judges deliciousness is sight. In this study, food was illuminated with a different lighting, and a comparative study was made of the effects of each lighting on deliciousness. The lights were used three type of compact fluorescent lamps(cool white lamp(A), daylight lamp(B), warm white lamp(C)) and incandescent lamp(D). The subject of food were hot food/ (hashed potato) and fresh food (fruit). The fruits basket included an apple (red), a green grape (green), a banana (yellow), and a purple grape. That was the basic color of the food. These were set up in white boxes, and the way of seeing it was investigated. Moreover, a photograph was taken when food was illuminated with each lamp; it was measured with the colorimetry meter, and the relation to each item was examined. The lightest evaluation was incandescent lamp(D) when people look at hashed potato, and cool white lamp(A) when people look at the fruits. With cool white lamps(A), the evaluation was different according to the color and the question item as a basic color of food. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10494731 | |||||
書誌情報 |
実践女子大学生活科学部紀要 巻 48, p. 13-18, 発行日 2011-03-10 |