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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第49号

自然界から分離した黄麹菌(Aspergillus oryzae)と醸造用黄麹菌の比較解析

https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1060
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1060
4507c34f-2f68-498b-88d5-8f40702122f7
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00007783319.pdf KJ00007783319 (1.7 MB)
license.icon
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-10
タイトル
タイトル 自然界から分離した黄麹菌(Aspergillus oryzae)と醸造用黄麹菌の比較解析
タイトル
タイトル The Characteristic Variations Between the Commercial Aspergillus oryzae Strains and Wild Strains Isolated from the Field.
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 黄麹菌
キーワード
主題Scheme Other
主題 発酵食品
キーワード
主題Scheme Other
主題 米麹
キーワード
主題Scheme Other
主題 酵素活性
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Aspergillus oryzae
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fermented food
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 rice koji
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 enzyme activity
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
値 原著論文
記事種別(英)
言語 en
値 Original
著者名(日) 阿部, 真紀

× 阿部, 真紀

WEKO 2305

阿部, 真紀

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小針, 清子

× 小針, 清子

WEKO 2306

小針, 清子

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秋田, 修

× 秋田, 修

WEKO 2307

秋田, 修

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著者名よみ アベ, マキ

× アベ, マキ

WEKO 2308

アベ, マキ

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コバリ, サヤコ

× コバリ, サヤコ

WEKO 2309

コバリ, サヤコ

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アキタ, オサム

× アキタ, オサム

WEKO 2310

アキタ, オサム

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著者名(英) Abe, Maki

× Abe, Maki

WEKO 2311

en Abe, Maki

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Kobari, Sayako

× Kobari, Sayako

WEKO 2312

en Kobari, Sayako

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Akita, Osamu

× Akita, Osamu

WEKO 2313

en Akita, Osamu

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著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活学科
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活学科
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活学科
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Science,Jissen Women's University
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Science,Jissen Women's University
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Science,Jissen Women's University
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Aspergillus oryzae is widely used to produce fermented food such as sake, soy sauce and miso in Japan. Since these fungi have been used for food fermentation for a long time, these economic strains for food fermentation are thought as "domesticated strains." The origin of these strains is thought to be a contaminant from natural environment. We isolated many A. oryzae like strains from field using the autoclaved rice as medium. Isolated strains were confirmed as A. oryzae by the genomic structure of aflatoxin homologous gene cluster. The amount of mycelium in rice koji prepared by isolated strains did not show the significant differences compared with those of commercial strains. The activities of enzymes such as α-amylase, glucoamylase, acid carboxypeptidase, acid protease and neutral protease in rice kojiprepared by isolated eight strains and commercial strains were analyzed. Some of the isolated strains showed the similar enzyme activities to those of the commercial strains. From these results, it is suggested that the present commercial A. oryzae strains originate from A. oryzaeliving in the natural environment.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
書誌情報 実践女子大学生活科学部紀要

巻 49, p. 7-14, 発行日 2012-03-10
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Ver.1 2023-05-15 12:59:53.172225
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