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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第49号

葉利用菓子の食文化研究

https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1064
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1064
9e922b7a-3cab-4402-8eed-b3521a84c2d1
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00007783679.pdf KJ00007783679 (2.9 MB)
license.icon
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-10
タイトル
タイトル 葉利用菓子の食文化研究
タイトル
タイトル Cultural Study of Food, Focusing on Japanese Confections Wrapped with a Leaf
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 和菓子
キーワード
主題Scheme Other
主題 行事
キーワード
主題Scheme Other
主題 葉
キーワード
主題Scheme Other
主題 粽
キーワード
主題Scheme Other
主題 柏餅
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Japanese confection
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 seasonal festival
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 leaf
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Chimaki
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Kashiwa-mochi
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
値 原著論文
記事種別(英)
言語 en
値 Original
著者名(日) 館野, 美鈴

× 館野, 美鈴

WEKO 2347

館野, 美鈴

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大久保, 洋子

× 大久保, 洋子

WEKO 2348

大久保, 洋子

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著者名よみ タテノ, ミスズ

× タテノ, ミスズ

WEKO 2349

タテノ, ミスズ

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オオクボ, ヒロコ

× オオクボ, ヒロコ

WEKO 2350

オオクボ, ヒロコ

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著者名(英) Tateno, Misuzu

× Tateno, Misuzu

WEKO 2351

en Tateno, Misuzu

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Okubo, Hiroko

× Okubo, Hiroko

WEKO 2352

en Okubo, Hiroko

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著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Japanese confectionery has changed in various ways over a long time. Many different kinds of confections have been made, from simple and familiar ones of daily life to luxury ones. Connected and refined especially with traditional events, certain of these confections have beenpassed down by people who consider their origin important. Among these, some are characterized by using natural leaves of tree. In this study, we examined the historical background and the actual conditions of transmission. As a result, wecount 34 kinds of leaves used in making confectionery. For making Kashiwa-mochi, in some regions, people use smilacaceous leaves instead of oak leaves and they eat Kashiwa-mochi not only for a seasonal festival but also at ordinary times. As annual events, the Boy's festival is well inherited and the custom of eating Kashiwa-mochi remains as well as Chimaki. Sakura-mochi is also popular but Tsubaki-mochi, which has a long history, has become less popular today.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
書誌情報 実践女子大学生活科学部紀要

巻 49, p. 33-43, 発行日 2012-03-10
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Ver.1 2023-05-15 12:59:48.816036
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