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アイテム
葉利用菓子の食文化研究
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1064
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/10649e922b7a-3cab-4402-8eed-b3521a84c2d1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2012-03-10 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 葉利用菓子の食文化研究 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Cultural Study of Food, Focusing on Japanese Confections Wrapped with a Leaf | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 和菓子 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 行事 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 葉 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 粽 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 柏餅 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Japanese confection | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | seasonal festival | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | leaf | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Chimaki | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Kashiwa-mochi | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | 原著論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Original | |||||
著者名(日) |
館野, 美鈴
× 館野, 美鈴× 大久保, 洋子 |
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著者名よみ |
タテノ, ミスズ
× タテノ, ミスズ× オオクボ, ヒロコ |
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著者名(英) |
Tateno, Misuzu
× Tateno, Misuzu× Okubo, Hiroko |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Japanese confectionery has changed in various ways over a long time. Many different kinds of confections have been made, from simple and familiar ones of daily life to luxury ones. Connected and refined especially with traditional events, certain of these confections have beenpassed down by people who consider their origin important. Among these, some are characterized by using natural leaves of tree. In this study, we examined the historical background and the actual conditions of transmission. As a result, wecount 34 kinds of leaves used in making confectionery. For making Kashiwa-mochi, in some regions, people use smilacaceous leaves instead of oak leaves and they eat Kashiwa-mochi not only for a seasonal festival but also at ordinary times. As annual events, the Boy's festival is well inherited and the custom of eating Kashiwa-mochi remains as well as Chimaki. Sakura-mochi is also popular but Tsubaki-mochi, which has a long history, has become less popular today. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10494731 | |||||
書誌情報 |
実践女子大学生活科学部紀要 巻 49, p. 33-43, 発行日 2012-03-10 |