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欄外注意喚起表記されている市販加工食品中特定原材料タンパク質の含有量調査
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1075
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1075ed3e8c9d-ee5b-4fae-827d-e6558de6790c
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2012-03-10 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 欄外注意喚起表記されている市販加工食品中特定原材料タンパク質の含有量調査 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Survey of Allergenic Food Proteins Marginally Labeled on Commercial Food Products | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食物アレルギー | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 特定原材料 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 注意喚起表記 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | イムノクロマト | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ELISA、注意喚起 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | food allergy | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | specific raw materials | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | marginal notation | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | immunochromatography | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | alert system | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | ノート | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Note | |||||
著者名(日) |
杉本, 理恵
× 杉本, 理恵× 栗原, 聡美× 宮川さゆり[他] |
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著者名よみ |
スギモト, リエ
× スギモト, リエ× クリハラ, サトミ× ミヤガワ, サユリ |
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著者名(英) |
Sugimoto, Rie
× Sugimoto, Rie× Kurihara, Satomi× Miyagawa, Sayuri |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 実践女子大学生活科学部食生活科学科 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Food containing allergen proteins such as egg, wheat, milk, peanut, buckwheat, shrimp andcrab at greater than 10mg/kg must be mandatorily labeled on food products in Japan since 2002and/or 2008. To protect the health and safety of food-allergic people, a marginal labelingsystem is recommended for labeling them voluntarily on food products when minute amountsunintentionally contaminated the final product during manufacturing process without using anyallergen proteins as raw materials. In this survey from this point, the content of seven foodallergenic proteins in 76 food products was investigated using immunochromatography assayand ELISA. Positive results were obtained from 10 food samples (13%) by usingimmunochromatography, and wheat proteins were most frequently detected from 6 samples(60%). Allergen proteins of 1.2ppm~48.5ppm were detected from 5 samples (7%) usingELISA, all of which showed positive results by immunochromatography. When 15 samplescontaining <1 ppm of any kinds of allergen proteins were included, 21 from 76 samples (27%)were detected. Our results showed that in spite of low detection rate of about thirty % in foodproducts labeled with any allergen proteins voluntary, several food products contained morethan 10ppm of egg, crustacean or wheat proteins. It was found that the alert system was usefulfor allergenic subjects. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10494731 | |||||
書誌情報 |
実践女子大学生活科学部紀要 巻 49, p. 161-165, 発行日 2012-03-10 |