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  1. 紀要論文
  2. 実践女子大学生活科学部紀要(Online ISSN: 2433-6645)
  3. 第49号

欄外注意喚起表記されている市販加工食品中特定原材料タンパク質の含有量調査

https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1075
https://jissen.repo.nii.ac.jp/records/1075
ed3e8c9d-ee5b-4fae-827d-e6558de6790c
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00007784319.pdf KJ00007784319 (1.0 MB)
license.icon
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-10
タイトル
タイトル 欄外注意喚起表記されている市販加工食品中特定原材料タンパク質の含有量調査
タイトル
タイトル Survey of Allergenic Food Proteins Marginally Labeled on Commercial Food Products
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 食物アレルギー
キーワード
主題Scheme Other
主題 特定原材料
キーワード
主題Scheme Other
主題 注意喚起表記
キーワード
主題Scheme Other
主題 イムノクロマト
キーワード
主題Scheme Other
主題 ELISA、注意喚起
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food allergy
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 specific raw materials
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 marginal notation
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 immunochromatography
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 alert system
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
値 ノート
記事種別(英)
言語 en
値 Note
著者名(日) 杉本, 理恵

× 杉本, 理恵

WEKO 2404

杉本, 理恵

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栗原, 聡美

× 栗原, 聡美

WEKO 2405

栗原, 聡美

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宮川さゆり[他]

× 宮川さゆり[他]

WEKO 2406

宮川さゆり[他]

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著者名よみ スギモト, リエ

× スギモト, リエ

WEKO 2407

スギモト, リエ

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クリハラ, サトミ

× クリハラ, サトミ

WEKO 2408

クリハラ, サトミ

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ミヤガワ, サユリ

× ミヤガワ, サユリ

WEKO 2409

ミヤガワ, サユリ

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著者名(英) Sugimoto, Rie

× Sugimoto, Rie

WEKO 2410

en Sugimoto, Rie

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Kurihara, Satomi

× Kurihara, Satomi

WEKO 2411

en Kurihara, Satomi

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Miyagawa, Sayuri

× Miyagawa, Sayuri

WEKO 2412

en Miyagawa, Sayuri

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著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科
著者所属(日)
値 実践女子大学生活科学部食生活科学科
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University
著者所属(英)
言語 en
値 Department of Food and Health Sciences, Jissen Women's University
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Food containing allergen proteins such as egg, wheat, milk, peanut, buckwheat, shrimp andcrab at greater than 10mg/kg must be mandatorily labeled on food products in Japan since 2002and/or 2008. To protect the health and safety of food-allergic people, a marginal labelingsystem is recommended for labeling them voluntarily on food products when minute amountsunintentionally contaminated the final product during manufacturing process without using anyallergen proteins as raw materials. In this survey from this point, the content of seven foodallergenic proteins in 76 food products was investigated using immunochromatography assayand ELISA. Positive results were obtained from 10 food samples (13%) by usingimmunochromatography, and wheat proteins were most frequently detected from 6 samples(60%). Allergen proteins of 1.2ppm~48.5ppm were detected from 5 samples (7%) usingELISA, all of which showed positive results by immunochromatography. When 15 samplescontaining <1 ppm of any kinds of allergen proteins were included, 21 from 76 samples (27%)were detected. Our results showed that in spite of low detection rate of about thirty % in foodproducts labeled with any allergen proteins voluntary, several food products contained morethan 10ppm of egg, crustacean or wheat proteins. It was found that the alert system was usefulfor allergenic subjects.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10494731
書誌情報 実践女子大学生活科学部紀要

巻 49, p. 161-165, 発行日 2012-03-10
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Ver.1 2023-05-15 12:59:37.774295
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